Message:

Security Code:

Name:

Reviews – Writer
Reviews
Mbi Estetika moderne të Stefan Çapalikut

Mbi Estetika moderne të Stefan Çapalikut

Nuhi Ismajli Njeriu i letrave, Stefan Çapaliku, para pak kohësh, botoi edhe një vepër tejet të rëndësishme Estetika moderne. Vepra është mbështetur në estetikën filozofike, në teorinë e arteve të ndryshme dhe në esetë e artistëve. Ajo ndriçon problemet e përgjithshme dhe të veçanta të arteve dhe teoritë mbi artet e ndryshme. Lënda e gjerë

Si ta shohim shfaqjen e Stefan Çapalikut “Danimarka – Toka jonë”

Si ta shohim shfaqjen e Stefan Çapalikut “Danimarka – Toka jonë”

Në dramën “Danimarka-Toka jonë”, veprimi, ndodhia, ngjarja nuk tregon kurrë diçka jashtë vetes. Ështëvetë absolutizmi i saj që i lejon botës së dramës të “qëndrojë për” në raportin e saj me gjithë botën, si në raportin e domethënies me njëmendësinë e shënuar… Gëzim Puka Teatri “Migjeni” i Shkodrës shfaqi për disa netë më radhë “Danimar

Secili çmendet simbas mënyrës së vet

Secili çmendet simbas mënyrës së vet

Dramaturgu për herë të parë në një roman të ri, me një libër autobiografik, si dëshmi për trupin, shpirtin dhe mendjen e qytetit të tij, Shkodrën Në Shqipëri të paktën, ende botuesi nuk është i besueshëm, një institucion që t’i garantojë lexuesit cilësinë e librit për të mos e zhytur në dilema. Ja për shkak

Koha e çmendur… e Stefan Çapalikut

Koha e çmendur… e Stefan Çapalikut

Frano Kulli Segmente kohësh plot dalldi e trandje, që shpesh na kanë rrokullisë deri afër çmendisë e të shprishjes si etnos, ne shqiptarët, kemi përcjellë jo pak herë. Kësi copa e grima kohësh kemi pasë edhe në shekullin më të fundit, kur mirë a keq jemi administruar jo prej të huajt pushtues, por prej shtetit

Secili çmendet sipas mënyrës së vet

Secili çmendet sipas mënyrës së vet

Gjergj Meta Është titulli i një romani të sapodalë për lexuesin shqiptar nga enti botues “Gjergj Fishta”. Shumë prej episodeve që përmban romani për mua janë të dëgjuara, pasi autori shpesh i ka rrëfyer nëpër ndenje miqë- sore, por të vendosura në roman hyjnë brenda konteksteve të tyre jetësore, duke krijuar kështu mozaikun e klimës

Si u përjetua në Shkodër vdekja e Enverit

Si u përjetua në Shkodër vdekja e Enverit

Josif Papagjoni Grotesku, tragjikja, sublimja në një roman. Kam shkru ar shpesh për dramat-komedi të Stefan Çapalikut, ku vallëzon hijshëm tragjikja e dramatikja nën velin a një cipëz rrëzëllitëse të komikes. Madje të groteskes. Ku tallja dhe shpotia, pasi ti qesh, të lë përfund piklën e lotit që padashur të paska riguar faqeve e ti

Të ulesh mbi një thesar

Të ulesh mbi një thesar

Ben Andoni Duhet ta kishte zili një autor që do të donte të shkruante për jetën e tij, nëse do t’i blatohej nga fati ajo që i është dhënë Stefan Çapalikut. Një strukturë e tërë kujtimesh të zhdërvjellta familjare, ngërthyer me një kurorë lidhjesh ndërqytetëse me personazhe reale, që në librin e tij të fundit

Kur koha t’i japë jetë kohës dhe jeta t’i shërbejë jetës…

Kur koha t’i japë jetë kohës dhe jeta t’i shërbejë jetës…

Merita Smaja Sa herë që lexojmë diçka të re, presim të ketë risi, e unë vërtet mund ta them me plot gojën që u befasova, jo se nuk besoja në aftësinë e shkrimtarit, por me befasoi me mënyrën si e ka sjellë ngjarjen. Me befasoi, më dha kënaqësi, më bëri të mendoj. Shumë interesant, gjithëpërfshirës,

Rrëfim për fëmijërinë e rininë

Rrëfim për fëmijërinë e rininë

Fatmira Nikolli “Më vjen shumë keq ta them se tashmë raporti im me të është i urrejtshëm. Do doja ta thyej, ta bluaj, ta shkatërroj, ta thërrmoj, ta bëj tallash. Ai më tërheq çdo darkë drejt llumit, kitch-it. Më shkatërron raportin me të vërtetën. Më trazon stomakun. Më bën të urrej vendin tim, njerëzit e

Çmendu për të mbetur gjallë e njeri!

Çmendu për të mbetur gjallë e njeri!

Agron Shala Cila është renditja që tregon se kush është më i madhi: “Krishti, Lenini e Rrok Preluca” apo “Lenini, Rrok Preluca e Krishti”? Një analizë ndryshe e veprës së fundit të Stefan Çapalikut, “Secili çmendet simbas mënyrës së vet”! “Gjyshi William vendosi që të përballet i vetëm me gjermanët, që përmes hipnozës dhe fuqisë

Lexim i një poetike të kujtesës

Lexim i një poetike të kujtesës

Brikena Smajli BOTA, SEGMENT BOTËPERCEPTIMI Qenia njerëzore jeton e zhytur dhe e përthithur në botë dhe, në këtë jetesë, lipset një hap i madh mënjanimi fizik dhe mendor për të kundruar e reflektuar. Atëherë procesi i të menduarit, në skajet e një rrethi veprimi, në shmangie të botës ku jeton, bëhet në vetvete një proces

Kur bota përfundonte në Qyqavicë e Berlini ishte më larg se Hëna, secili çmendej simbas mënyrës së vet!

Kur bota përfundonte në Qyqavicë e Berlini ishte më larg se Hëna, secili çmendej simbas mënyrës së vet!

Stefani, Marketini, Aleksi, Mondi, Niku, Arbeni, Durimi, Alfredi, Arjani… si shumë të rinj tjerë ishin viktima të humorit të zi të pushtetit që kishte të drejtën absolute për t’u tallë. E mira ishte larg dhe lufta bëhej veç mes të keqes e më të keqes. Sa për me mbetë gjallë, mundësisht njeri, e mbi të

TALES FROM TERRA INCOGNITA

TALES FROM TERRA INCOGNITA

Ioana IeronIm IN THINKING ABOUT THE STATE OF BALKAN DRAMA today – in particular, six plays from Albania, Bulgaria, Macedonia and Serbia, all of which have enjoyed considerable international successes between 1994 and 2007 – I have to notice once again, as a Romanian, a paradoxical situation: Despite the proximity of our neighboring countries in

˝XXL TV˝ – NJË DRAMË MODERNE E STEFAN ÇAPALIKUT

˝XXL TV˝ – NJË DRAMË MODERNE E STEFAN ÇAPALIKUT

Gëzim Puka Tjetërsimi i gjinisë dramatike që vjen përmes tekstit ˝XXL TV˝ të autorit Stefan Çapalikut, bëhet një çelës për vetë universalitetin kuptimor të kësaj “komedie të përgjakshme”. Ky tjetërsim është i prirur për të siguruar kudo një alibi sociale, e cila përputhet me alibinë e eksperimentalizmit të artit modern të këtij autori. Në parathënien

“Ftese për të mos u çmendur”

“Ftese për të mos u çmendur”

Ledian Gjeçi S’ka kaluar shumë kohë nga botimi i vëllimit të dytë të romanit me titull ‘Secili çmendet simbas mënyrës së vet’ i autorit Prof. Stefan Çapaliku, dhe pasi e lexova me shumë kureshtje këtë libër, me nxiti të hedh në letër perceptimin tim mbi veprën, e parë nga këndvështrimi i një të riu për