Message:

Security Code:

Name:

Blog – Writer
Recent Posts
“Teatri Kombëtar” është “Toka jonë”

“Teatri Kombëtar” është “Toka jonë”

Stefan Çapaliku Në vitin 1953, ende djalë i ri. Kolë Jakova shkruan dramën “Toka jonë”. Drama vihet në skenë një vit më vonë. Premiera e saj u dha me 16 Janar të vitit 1954, në regjinë e Pandi Stillus. Dhe dhjetë vite më vonë, më 1964, do xhirohet si film nga Hysen Hakani. Drama “Toka

“Nji mbret pa mbretni “, së shpejti në “Skampa”

“Nji mbret pa mbretni “, së shpejti në “Skampa”

Në Teatrin “Skampa” të Elbasanit, në fund të marsit do të jepet premiera e shfaqjes “Nji mbret pa mbretni”, me autor Primo Shllakun dhe regjisor Stefan Çapaliku Drama është shkruar më 1991 fill pas rënies së komunizmit dhe fillimit të proceseve demokratike. Virtualisht ajo zhvillohet në një mbretni të kohës së sotme që u përngjet

Teatri si interes publik apo si interesim i publikut?

Teatri si interes publik apo si interesim i publikut?

Gjithmonë kam reflektuar mbi faktin se çka e dallon konceptin e interesit publik me atë të interesimit të publikut. Dhe gjithmonë përgjigja e kësaj pyetjeje më vinte nga teatri. Shikoja salla të mbushura prej komedish burleske e të rëndomta prej kiçit, si dhe drejtorë që krekoseshin nëpër media për këtë fakt, duke ngatërruar kësisoj, sa

Moratoriumi për Dramën Shqipe

Moratoriumi për Dramën Shqipe

Pas Moratoriumit të skafeve, të gjuetisë apo të pyjeve, më në fund në vendin tonë u vendos edhe Moratoriumi për Dramën Shqipe. Me shumë gëzim dhe hare këtë vendim e shpalli drejtori i Teatrit Kombëtar, në momentin kur bëri publike Menynë (Repertorin) e Teatrit të vet, që këndej e mbrapa mund të thirret lirisht Teatri

Botohet në Paris, “Trilogia Albanica”

Botohet në Paris, “Trilogia Albanica”

“Trilogia Albanica” është përmbledhja më e fundit me drama e Stefan Çapalikut, botuar në Paris nga “L’espace d’un Instant”. Në këtë libër përfshihen tri pjesë teatrore: “I’m from Albania” (monodramë), “Allegretto Albania” (komedi serioze) dhe “Made in Albania” (dramë), të përkthyera në frëngjisht nga Anna Couthures dhe me një parathënie nga Ardian Marashi. Monodrama “I’m

Writer today in southeast of Europe

Writer today in southeast of Europe

When talking about our peninsula, which in addition to a geographical notion has long ago started to be considered as a political notion, one has to keep in mind the period after the overthrow of communism, which is the period after ’90-s. In the spectrum of the Balkan post-communist literature three categories of writers are

Secili çmendet sipas mënyrës së vet – romani i ri i Stefan Çapalikut

Secili çmendet sipas mënyrës së vet – romani i ri i Stefan Çapalikut

Romani “Secili çmendet simbas mënyrës së vet” i Stefan Çapalikut, i zhvillon ngjarjet përgjatë një periudhe njëzetvjeçare, në qytetin e Shkodrës. Dy gozhdët, që mbajnë të tërhequr litarin e ngjarjeve, janë ngulur në vitin 1967, kur Shqipërinë e shpallin shtet ateist dhe në vitin 1985, kur vdes ai që e shpalli. Brenda këtyre dy ngjarjeve