Message:

Security Code:

Name:

Biography – Writer

My Bio

Stefan Çapaliku was born in Shkodra, in 1965. He majored in Albanian language and literature at the University of Tirana in 1988, followed by further studies in Italy, Czech Republic and England.
In 1996 he completed his Ph.D. at the University of Tirana. From 1993 until 1998 he has been the head of Literature Department at the University of Shkodra.
From 1998 to 2005 he was responsible for the books section in the Ministry of Culture, as a Director of Book Policy.
Since 2005 he has been working as a researcher at the Centre of Albanian Studies and professor of Aesthetics at the University of Arts in Tirana.
His plays have been performed in several international theatre festivals, where national and international prizes have been awarded to him.
Parts of his works in poetry, prose, drama and essays are translated into English, German, French, Italian, Rumanian, Polish, Bulgarian, Serbian, Macedonian and Turkish.
At the moment, he is a Europa Prize of Theater nominee for the New Theater realities. He also is a theater and film director.
Stefan Çapaliku was proclamated from the Ministry of Culture, the best playwright for the years: 1995, 2003, 2007, 2012, 2016.

A short list of publications:

 Poetry:

 1. Asgjë më shumë se kaq s’ka ndodhë, Shkodra 1993.
 2. Kohë e ndalur, Shkodra 1994.
 3. Fjalë për fjalë-Word for Word, Tirana 2000

 

Stories:

 1. Kronikë në lindje, Fishta, Shkoder 1996
 2. Tregime për Anën. Onufri, Tirana 2002.
 3. Quelqu’un de passage. Albiana-CCU. Marseille, France 2002.
 4. 4. Znajomosc z Anna byla calkiem przypadkoëa. Krasnogruda nr.15. Sejny. Poland 2003
 5. 5. Visul American. Prietenul albanezului. nr.30. Buchuresti. Romania 2004.
 6. An american dream. Balkan Beauty, Balkan Blood. Northwestern University Press. USA 2006.
 7. Secili çmendet simbas mënyrës së vet, EBF, Tirane, 2016, First volume
 8. Secili çmendet simbas mënyrës së vet, EBF, Tirane, 2017, Second volume

 

Essays:

 1. Fishta satirik, University of Shkodra, 1995.
 2. Prijes për gjeografinë dhe sociologjinë e letersisë shqipe, Hylli i Dritës, Tirana 1997.
 3. Letersia e interpretuar, Albas, Tirana 1998
 4. I vetëm në Europë, Ombra GVG, Tirana 2005

5.“Estetika moderne”, University Press, Tirana 2006

 1. Albania- a country profile Compendium of Cultural Policies and trends in Europe. EricArts. Cologne, Germany 2007.
 2. Homo Albanicus – Adrian Paci. Kunst Verein Hannover, Hanover, Germany 2008.
 3. Das Wort kann nicht tőten. Buchkultur, Vienna, October/ November 2011
 4. Libri i vogel i dramatikes, Shtepia botuese universitare, Tirane, 2011
 5. Űber das Alter der Qualität. Kulturkontakt, Vienna, summer 2012
 6. On Albanian Contemporary Art, Tirane, 2014
 7. Z.M.H dhe teatri ’30. Fishta, Tirana 2015
 8. Ars Albanica, Albass Publisher, Tirana 2017

 

Plays:

 1. Pesë drama dhe një korn anglez, IdeArt, Tirana, 2004
 2. Utopos. Pismo nr. 76/77. Belgrade. Serbia 2004.
 3. Buty. Dialog. 11 Listopad. Poland 2004.
 4. Allegretto Albania dhe drama të tjera, Fishta, Tirana, 2006
 5. Allegretto Albania. Dramaturgie contemporana din Balcani. Teatrul azi. Buchuresti. Romania 2010
 6. Pesë komedi të përgjakshme, Fishta, Tirana 2010
 7. Sveti Don obezglavljeni & Prica o gubitnicima ili Ne pljujte po zemlji! Izbor iz savremene albanske poezije i drame. Podgorica 2011
 8. Tri drama, Mediacenter, Prishtina 2014
 9. Allegretto Arnavutluk, Mitos Boyut, Istambul, 2016
 10. Trilogia Albanica, Editions L’espace d’un instant, Paris 2017

 

Theatre directions:

 1. I’m from Albania, monologue by S. Capaliku. Tirana 2006
 2. Putargat e thata, a play by S. Capaliku. Shkodra 2008
 3. Shën Gjon Kryepremi, a play by S. Capaliku. Shkodra 2009
 4. Një histori humbësish, a play by S. Capaliku. Shkodra 2010
 5. Birrë, gozhdë dhe sapun, a play by S. Capaliku. Shkodra 2010
 6. Jam larg atyne që flasin si unë, text by M. Camaj. Tirana 2010
 7. Vetvrasja e trumcakut, performancë, by Migjeni. Tirana 2011
 8. XXL TV, a play by S. Capaliku. Tirana 2011
 9. Trans-zi-nxhir, a theater performance. University of Arts, Tirana 2012
 10. Fausti prej Tirane, a play by S. Capaliku. Tirana 2013
 11. Provat e një vdekje të paralajmëruar, a play by S. Capaliku. Shkodra 2013
 12. HamletMakina, a play by Heinrich Muller, Tirana 2014
 13. 20 vjet, 2 javë dhe 2 ditë, a play by S. Capaliku, Tirana 2015
 14. Danimarka, toka jonë, a play by S. Capaliku, Shkoder 2016
 15. Nata arabe, a play by Roland Schimelpfennig, Tirana 2016
 16. Një zjarrfikes në oborrin e teatrit, a play by S. Capaliku, Shkoder, 2017
 17. Kontrabasi, a play by P. Suskind, Tirane, 2017
 18. Jashtë derës, a play by W. Borchert, Tiranë, Korçë, Shkodër, 2017
 19. “Një engjëll në katin e njëmbëdhjetë”, a play by Stefan Çapaliku, Theatre Metropol, Tirana, 2018
 20. “Nji mbret pa mbretni”, a play by Primo Shllaku, Skampa Theatre, Elbasan, 2018

 

Film directions:

 1. 24 karat, a documentary film. Digitalb, 2010
 2. Black cats, a documentary film. Digitalb 2011
 3. I am happy that albanians like sculpture, a documentary film. T.I.C.A 2011
 4. Beens & rice a documentary film T.I.C.A 2012
 5. Romeo & Juliet – An Albanian Gipsy & Roma Version a documentary film. Zeta Art Center, 2012
 6. Na ishte njëherë Shqipëria, Shqipëria sipas Marubëve, a documentary film. Digitalb 2015
 7. Lekë Tasi, a documentary film, National Film Center, 2017

 

Art exhibition:

 1. Më vonë kismet?! Video-performance. What Happened to the General?. T.I.C.A, Tirana 2010
 2. Smoking Area, video-installation. History under reconstruction, FAB. Tirana 2013

Stay Tuned for Updates

I send thoughtful and caring emails